Ställningstagandet - Vit Jul

För medlemmar:
så jobbar du med ställningstagandet

Jag vill göra julen till barnens högtid. Därför skippar jag alkoholen och inspirerar fler att göra detsamma.

Årets ställningstagande.

Så jobbar du med ställningstagandet

Ställningstagandet är centralt i Vit jul-kampanjen. Det är också en populär aktivitet bland IOGT-NTO-rörelsens medlemmar, då den ger möjlighet att under kampanjperioden vara ute och prata med människor om Vit jul och samtidigt samla in underskrifter. Den som skriver under tar ställning för kampanjen och dess budskap – att julen är barnens högtid och att alla barn har rätt till en jul med trygga och nyktra vuxna.

Ställningstagandet stärker Vit jul och bidrar till att öka kännedomen om kampanjen. Samtidigt ger den medlemmarna ett naturligt och relevant sammanhang att diskutera med allmänheten om hur barn och unga påverkas när vuxna dricker och varför det är bra att välja en vit jul när man firar jul med barn.

Samla in ställningstaganden!

Från och med 13 november, alltså på dagen en månad före lucia, kan du börja samla in ställningstaganden och sprida kunskap om Vit jul.

Några tips på hur du kan samla in ställningstaganden:

  • Använd gärna en surfplatta och låt dem du pratar med skriva under direkt på hemsidan. På så sätt slipper du att administrera och manuellt hantera alla inkomna mejladresser, och kan samtidigt passa på att visa inspirerande bilder, gripande berättelser, karta över aktiviteter eller vår välfyllda gåvoshop.
  • Placera dig på ett strategiskt ställe på stan och prata med de personer som passerar. Testa att bjuda på någonting för att få uppmärksamhet. Oftast får man väldigt positiv respons och är du aktiv så är ett hundratal insamlade ställningstaganden inte omöjligt.

  • Ett annat sätt är att bli en hejare på sociala medier. Större delen av alla ställningstaganden kommer in från just sociala medier. Dela, peppa, uppmana och visa för de som du har i din omgivning att Vit jul är viktigt! Det är alla vi tillsammans som driver kampanjen.
  • Kolla om du kan placera en lista eller en surfplatta på ditt jobb/lokala café/vårdcentral eller på något annat smart ställe för att folk att skriva upp sig.

Verktygslåda och vidareutvecklat ställningstagande

I år samlar vi i första hand in mejladresser till skillnad från tidigare år då folk kunnat skriva under med enbart namn. Syftet med detta är att hålla en fortsatt dialog med de som skriver upp sig, och för att kunna ge pepp och stöd till de som vill vara med och bidra till att fler firar en vit jul. Detta betyder att engagemanget inte stannar vid en underskrift; istället ges alla möjlighet att mer aktivt delta i, och bidra till, kampanjen.

 

För att faktiskt kunna inspirera fler – som ställningstagandet lyder – så kommer vi på hemsidan samt i mejl och på sociala medier bjuda på en omfattande digital ”verktygslåda” med olika tips, argument och hjälpmedel för att människor lättare och med större trygghet kunna föra samtalet med sin omgivning. Genom att fylla verktygslådan med en bred variation av innehåll hoppas vi att så många som möjligt hittar ett sätt som passar just dem att sprida budskapet vidare.

Det vidareutvecklade ställningstagandet innebär att ALLA som vill vara med och påverka – även du som medlem – skriver upp sig och får en digital verktygslåda med tips och idéer på hur vi ska inspirera fler att fira en vit jul. Vi ska visa att vi är många som kämpar för att julen ska bli barnens högtid på riktigt!

Gör som 16508 andra, ta ställning för en vit jul!

Ta ställning för en vit jul här!

Ju fler vi är desto starkare är vår röst!

Genom att skriva under så markerar du att du skippar alkoholen och vill vara med och kämpa för att julen ska vara barnens högtid. Därför önskar vi att även alla engagerade medlemmar i nykterhetsrörelsen skriver under ställningstagandet.

Kontakta oss gärna!

Frågor om aktiviteter och bidrag: aktivitet@vitjul.se
Kampanjsamordnare Amanda Törnblom: info@vitjul.se

Tillsammans ser vi till att fler barn får en fin jul, så tack för att just DU engagerar dig!